To zaszczyt pomagać Mamie.

Choroby niebezpieczne w ciąży

Niestety nie każda ciąża przebiega prawidłowo, dlatego wszystkie ciężarne od samego początku powinny być pod kontrolą doświadczonego ginekologa, który odpowiednio wcześnie wykryje niebezpieczne schorzenia i zminimalizuje ryzyko powikłań. Które choroby są szczególnie groźne dla przyszłej mamy i jej maluszka?

Cukrzyca ciążowa

Zazwyczaj jest wynikiem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie przyszłej mamy, ale zdarza się, że kobieta zaczyna chorować na cukrzycę wcześniej, tylko o tym nie wie. Najczęściej ujawnia się między 24. a 28. tygodniem ciąży i szacuje się, że dotyczy ok. 3% ciężarnych. Jest groźna nie tylko dla kobiety, lecz także dla maluszka, który w wyniku nadmiaru cukru we krwi zaczyna wytwarzać zbyt duże ilości insuliny, mogące prowadzić do zaburzeń rytmu serca, a w skrajnych przypadkach nawet śmierci. Jak pokazują badania, dzieci z ciąż obciążonych cukrzycą są o wiele bardziej narażone na rozwój tej choroby w późniejszym wieku.

Nadciśnienie tętnicze krwi

Mówimy o nim, gdy wartości ciśnienia tętniczego u ciężarnej zaczynają przekraczać 140/90 mmHg. Wśród czynników ryzyka specjaliści wymieniają przede wszystkim: pierwszą ciążę i pierwszy poród, wiek poniżej 18. i powyżej 35. roku życia, ciążę wielopłodową, nieprawidłową dietę i otyłość, schorzenia nerek, cukrzycę. Nadciśnienie w ciąży może prowadzić do wystąpienia rzucawki (napadu drgawek), która nierzadko kończy się śmiercią matki i dziecka. Dlatego każda ciężarna, u której wartości ciśnienia przekraczają normę, powinna być pod ścisłą kontrolą specjalisty.

Anemia

Anemia, czyli niedokrwistość, najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza – pierwiastka, którego maluch potrzebuje do prawidłowego rozwoju m.in. ośrodkowego układu nerwowego. Nieleczona zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, umieralności okołoporodowej noworodków, małej masy urodzeniowej, a także zaburzeń w rozwoju fizycznym i umysłowym malucha. Dzieci z ciąż obciążonych anemią są znacznie bardziej narażone na wystąpienie tej choroby zaraz po urodzeniu.

Zakrzepica

Prawdopodobieństwo powstania zakrzepów i wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet w ciąży wzrasta kilkakrotnie. Mają na nie wpływ zmiany dotyczące układu krwionośnego – wraz z rozwojem płodu we krwi przyszłej mamy pojawia się coraz więcej czynników prozakrzepowych (mają chronić przed ewentualnymi krwotokami) oraz znacznie zwalnia przepływ krwi w naczyniach. Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa niestety zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Pod szczególną kontrolą powinny być panie zmagające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, otyłe, w ciąży mnogiej, powyżej 35. roku życia, a także chorujące na cukrzycę.

By ciąża przebiegała prawidłowo, od początku warto przyjmować składniki mające dla przyszłej mamy kluczowe znaczenie. Specjaliści określają je jako BIG FIVE, czyli wielka piątka, a należą do nich: DHA, witamina D, żelazo, jod i foliany (w tym kwas foliowy). Rekomendowane przez ekspertów ilości BIG FIVE zawierają preparaty z linii Omegamed® Optima, które wspierają prawidłowy przebieg ciąży i rozwój malucha.