To zaszczyt pomagać Mamie.

Dobroczynny miód – naturalnie na zdrowie

Ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Korzystnie wpływa też na trawienie, pracę serca, układu nerwowego a nawet gojenie ran i problemy dermatologiczne. Miód, nazywany potocznie „płynnym złotem”, jest jednym z najbardziej znanych, naturalnych środków leczniczych stosowanych już przez starożytne cywilizacje.

Babcine sposoby pod lupą

Mleko z miodem – domowa recepta na przeziębienie, to wciąż popularny, a dla wielu podstawowy, sposób na przetrwanie sezonu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Miód najlepiej spożywać rozpuszczony – w przegotowanej wodzie, ciepłym, ale nie gorącym mleku lub herbacie. Miodowy napój warto pozostawić na kilka godzin, dzięki czemu zwiększa się aktywność jego enzymów – diastazy i inwertazy, które mają wpływ na jego lecznicze właściwości.

Dlaczego warto włączyć miód do diety całej rodziny? Oprócz słodkiego smaku, który przekona nie tylko najmłodszych, miód posiada całą gamę mikroelementów – w tym: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, kobalt, mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę. Silne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne „płynne złoto” zawdzięcza zawartości inhibiny, a dzięki acetylocholinie wzmacnia wydolność serca.

Miód sprawdzi się też przy wszelkich dolegliwościach żołądkowych. Rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. Trudno wyobrazić sobie lepszy, naturalny środek na  szereg dziecięcych problemów zdrowotnych.

Zdrowy, ale nie dla wszystkich

Mimo tak wszechstronnych właściwości leczniczych, miód należy stosować z uwzględnieniem pewnych ograniczeń. Nie można go podawać niemowlakom – powinien być włączony do diety dziecka dopiero po ukończeniu 12 miesiąca życia, ponieważ występujące w miodzie przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum mogą u najmłodszych powodować tzw. botulizm dziecięcy. Ponadto miód może uczulać. Dotyczy to szczególnie osób z alergią na pyłki roślin, z których jest produkowany. Trzeba też pamiętać, że miód to produkt wysokokaloryczny i zawarte w nim cukry – glukoza i fruktoza, wchłaniane do krwi bez procesu trawienia, szybko podnoszą indeks glikemiczny.

Cztery filary odporności

Miód razem z DHA oraz witaminami C i D stanowi podstawę profilaktyki, polegającej na wzmocnieniu odporności – w szczególności małych dzieci. Każdy z tych składników posiada swoiste właściwości lecznicze, które w zestawieniu dają skuteczną ochronę przez wirusami i bakteriami.

  • Witamina C wzmacnia cały układ immunologiczny.
  • DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy to jeden z głównych składników budulcowych mózgu i siatkówki oka. Według wyników dotychczasowych badań DHA wpływa także na kształtowanie odporności i zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, astmy oraz infekcji górnych dróg oddechowych u najmłodszych.
  • Witamina D, poza swoją rolą we wzmacnianiu kości, coraz częściej wykorzystywana jest do wspomagania procesów immunologicznych.

Planując prozdrowotną dietę malucha, warto uzupełnić ją preparatem zawierającym składniki najwyższej jakości, w ilościach rekomendowanych dla tak wrażliwej grupy konsumentów. Syrop Omegamed Odporność zapewnia odpowiednie proporcje DHA z alg (Life’s DHA®), witaminy D i C oraz naturalnego miód, które pozwalają bezpiecznie i skutecznie budować odporność dziecka.

Wzmacnianie układu immunologicznego jest szczególnie istotne w przypadku maluchów, które w przeciągu trzech pierwszych miesięcy życia stopniowo tracą przekazane przez mamę przeciwciała. Dlatego tak ważne jest, aby w tzw. „luce odpornościowej” dostarczyć dziecku najważniejszych składników odżywczych, które w bezpieczny i naturalny sposób zapewnią mu zdrowy start w dorosłe życie