To zaszczyt pomagać Mamie.

Jeśli jesteś w ciąży, koniecznie zrezygnuj z tych produktów

Doświadczeni ginekolodzy zawsze powtarzają, że jeśli ciężarna ma na coś ogromną ochotę, powinna tego skosztować. Są jednak produkty, które w ciąży są niewskazane, a niektóre nawet zakazane, bo mogą zaszkodzić nie tylko przyszłej mamie, ale przede wszystkim jej dziecku. Oto najważniejsze z nich.

Alkohol

To jeden z tych produktów, których w ciąży nie wolno spożywać nawet w niewielkich ilościach. Niech zatem absolutnie nie kusi Cię ani lampka wytrawnego wina, ani smakowe piwo. Picie alkoholu w ciąży jest bardzo niebezpieczne, bo prowadzi do płodowego zespołu alkoholowego (FAS) obejmującego zaburzenia fizyczne i neurologiczne u dziecka.

Napoje zawierające kofeinę

Niestety, kofeina wypłukuje z organizmu wapń – pierwiastek bardzo ważny dla rozwoju płodu – zaburza także prawidłowe przyswajanie żelaza i magnezu. Ciężarnym zatem nie poleca się nadużywania kawy oraz mocnej herbaty. Jeśli nie możesz powstrzymać się przed piciem tych napojów, koniecznie ogranicz ich ilość, tak by nie przekraczać 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada mniej więcej 4 filiżankom herbaty (pij słabszą) lub 2 filiżankom kawy (najlepiej z mlekiem). Absolutnie nie sięgaj po napoje energetyzujące ani colę.

Żywność wysoko przetworzona

Tego typu produkty są pełne niezdrowych substancji, które mogą zaszkodzić i Tobie, i dziecku. Zawierają nie tylko konserwanty i polepszacze smaku, lecz także niezdrowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, które przyczyniają się do rozwoju w ciąży nadciśnienia oraz zwiększają ryzyko stanu przedrzucawkowego. Mogą także powodować zaburzenia w rozwoju płodu. Znajdziesz je m.in. w potrawach typu fast food, słodyczach, chipsach, zupkach w proszku – lepiej więc ich unikać.

Słodycze

Kostka czekolady czy ciastko od czasu do czasu raczej nie zaszkodzą, jednak regularne objadanie się słodkościami może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała oraz przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej. Pamiętaj, że mnóstwo niezdrowego cukru zawierają także napoje gazowane, dlatego zdecydowanie zdrowiej zastąpić je np. wodą z cytryną.

Surowe mięso, ryby i jaja

Jeśli w ciąży masz ochotę na tatara, sushi czy kogel-mogel, absolutnie nie ulegaj pokusie. Surowe czy nawet niedogotowane mięso może być źródłem pasożytów wywołujących groźną w ciąży toksoplazmozę. Podobnie jest z surowymi rybami i jajami, których jedzenie może się skończyć poważnym zatruciem pokarmowym oraz zakażeniem Salmonellą lub Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę – chorobę niezwykle niebezpieczną w ciąży. Jeśli chodzi o ryby, lepiej też zrezygnować z produktów wędzonych, bo mogą zawierać niebezpieczne związki, powstające w trakcie obróbki.

Produkty z niepasteryzowanego mleka

Dla kobiet w ciąży są niewskazane ze względu na ryzyko zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes. Zrezygnuj więc z serów pleśniowych spożywanych na zimno, a także swojskiego nabiału (np. mleka prosto od krowy).

Wątróbka

O niej także powinnaś w ciąży zapomnieć, ponieważ zawiera bardzo duże ilości witaminy A, której wysokie stężenie może być dla płodu toksyczne i powodować wady wrodzone.

Pamiętaj, że oprócz właściwie zbilansowanej diety w ciąży musisz zadbać także o odpowiednią suplementację składnikami niezbędnymi do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju maleństwa. W preparatach Omegamed® Optima znajdziesz odpowiednie dawki BIG FIVE – pięciu najważniejszych dla ciąży składników rekomendowanych przez ekspertów (DHA, foliany, jod, żelazo, witamina D).