To zaszczyt pomagać Mamie.

Prawidłowo zbilansowana dieta w ciąży, czyli jak dostarczyć 100% realizacji zaleceń

Właściwie skomponowana dieta dla kobiety w ciąży powinna zawierać składniki odżywcze konieczne nie tylko do utrzymania zdrowia matki i prawidłowego przebiegu ciąży, ale przede wszystkim do wspierania rozwoju dziecka. Jak wskazują polskie zalecenia ekspertów, składnikami niezbędnymi w ciąży są: kwas foliowy, witamina D, jod, żelazo i kwas DHA.

Mamo, czy wiesz, że…

  • DHA z alg (Life’s DHA) zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85%;
  • kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej nawet o 70%;
  • w Polsce blisko 100% noworodków rodzi się niedoborami witaminy D;
  • spożywanie odpowiednich dawek jodu może zapobiec poronieniu oraz powstaniu wad wrodzonych;
  • niedobór żelaza może być przyczyną anemii u kobiety w ciąży oraz u dziecka w 1. roku życia.

Najbardziej unikalny okres dla przyszłego rozwoju i zdrowia dziecka to 1000 pierwszych dni jego życia. Mamy oczekujące na swoje pociechy powinny w tym czasie zadbać o to, aby jedzenie dla dwojga było dobrze zbilansowane i pełnowartościowe. Właściwie skomponowana dieta dla kobiety w ciąży powinna zawierać składniki odżywcze konieczne nie tylko do utrzymania zdrowia matki i prawidłowego przebiegu ciąży, ale przede wszystkim do wspierania rozwoju dziecka. Jak wskazują polskie zalecenia ekspertów, składnikami niezbędnymi w ciąży są: kwas foliowy, witamina D, jod, żelazo i kwas DHA.

„Chcę wspierać rozwój zdolności poznawczych mojego dziecka”

DHA (kwas dokozaheksaenowy) jego korzystny wpływ na rozwój płodu, zdrowie kobiet w ciąży i karmiących piersią został wielokrotnie potwierdzony w badaniach naukowych.

Korzyści przyjmowania DHA z alg:

  • zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85%
  • poprawia parametry urodzeniowe dziecka
  • wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego, mózgu i siatkówki oka
  • zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, w tym: otyłości i cukrzycy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych
  • skraca czas trwania infekcji

Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego do spożycia DHA dla kobiet w ciąży:

  • min. 200 mg DHA dziennie
  • przy niskim spożyciu ryb: 400-600 mg
  • w przypadku ciąży o zwiększonym ryzyku przedwczesnego porodu  nawet 1000 mg DHA dziennie

Źródła DHA w diecie:

  • algi morskie – zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego są bezpiecznym źródłem pozyskiwania DHA; hodowane w warunkach kontrolowanych poza zbiornikami morskimi pozostają wolne od zanieczyszczeń (według badań tylko takie DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85%)
  • tłuste ryby morskie oraz olej rybi – mogą kumulować substancje szkodliwe związane z zanieczyszczeniem zbiorników wodnych, dlatego uzyskiwane z nich DHA może być zanieczyszczone metalami ciężkimi, np. rtęć, dioksyny oraz inne szkodliwe dla płodu toksyny;

„Chcę uchronić moje dziecko przed wadami rozwojowymi”

Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych czynników niezbędnych do właściwego wzrostu i rozwoju płodu. Udowodniono to w badaniach naukowych, według których przyjmowanie już niewielkich dawek tej substancji może zapobiegać pojawianiu się u dzieci wad, takich jak rozszczep kręgosłupa, czy wady mózgu.

Korzyści przyjmowania kwasu foliowego:

  • wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka
  • zapobiega wadom wrodzonym
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej nawet o 70%  (m.in.: bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa, przepuklin oponowo-rdzeniowych)

Źródło kwasu foliowego w diecie:

  • drożdże piwne
  • pomarańcze, banany
  • fasola, soczewica, soja
  • zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
  • szparagi, brukselka, brokuły, groszek
  • rzepa, buraki
  • ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy
  • żółtka jaj
  • wątróbka
  • orzeszki ziemne
  • sery

Kwas foliowy wymaga suplementacji, ponieważ ułożenie racjonalnej i zdrowej diety realizującej jego pełne zapotrzebowanie jest właściwie niemożliwe do uzyskania.

Zalecenia spożycia kwasu foliowego dla kobiet w ciąży:

  • 0,4 mg kwasu foliowego dziennie

„Chcę, aby moje dziecko było odporne i miało zdrowe kości”

Witamina D to gwarancja prawidłowego rozwoju płodu. Nie tylko zapobiega wrodzonej krzywicy, czy obniżeniu masy kostnej, ale pomaga także zapobiegać niskiej masie urodzeniowej.

Korzyści przyjmowania witaminy D:

  • wspomaga prawidłowy rozwój kości,
  • zmniejsza ryzyko krzywicy,
  • zapobiega zahamowaniom wzrostu płodu,
  • zapobiega opóźnieniom wzrastania w pierwszym roku życia.

Niestety w Polsce blisko 100% noworodków rodzi się z niedoborami witaminy D, co w późniejszym wieku może oznaczać defekty szkliwa zębów, zmniejszoną masę kostną, krzywicę, astmę i cukrzycę. Dziecko urodzone z niedoborem witaminy D jest także podatne na złamania kości i choroby autoimmunologiczne, metaboliczne, nowotworowe, naczyniowe i choroby serca.

Rekomendacje  dla kobiet w ciąży do spożycia witaminy D:

  • od 800 do 1000 IU witaminy D na dobę
  • dawki poniżej 800 IU nie są wystarczające do pokrycia potrzeb mamy i dziecka

Źródło witaminy D w diecie:

  • tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, węgorz, śledź),
  • tran,
  • żółtka jaj
  • grzyby

Produkty wzbogacane witaminą D:

  • margaryny
  • niektóre produkty zbożowe

„Chcę wiedzieć, jak zadbać o zdrową tarczycę mojego dziecka”

Jod to składnik mineralny – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny), które mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu.

Korzyści przyjmowania jodu w ciąży:

  • reguluje metabolizm dziecka
  • wspomaga prawidłowy wzrost
  • wspiera pracę układu mięśniowego i układu krążenia
  • zapobiega poronieniu, powstaniu wad wrodzonych, śmierci okołoporodowej
  • wspomaga prawidłowy przebieg ciąży

Między 10. a 12. tygodniem ciąży tarczyca dziecka zaczyna samodzielnie produkować hormony. Oprócz zwiększonego zapotrzebowania matki musi zostać także pokryte zapotrzebowanie dziecka.

Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego do spożycia jodu w ciąży:

  • 150-200 ug/dobę jodu w formie tabletkowanej

Źródło jodu w diecie:

Najwięcej jodu jest w wodzie morskiej – skarbnicą są ryby, owoce morza i glony. Jod z morza uwalnia się do powietrza i opada na ziemię, dlatego zawartość jodu w pożywieniu w dużym stopniu zależy od stężenia pierwiastka w miejscu uprawy roślin lub hodowli zwierząt. Im bliżej morza, tym go więcej. W naszych produktach spożywczych jest za mało jodu. Dlatego dodaje się go do soli kuchennej.

  • dorsz świeży
  • mintaj
  • halibut
  • ser gouda
  • łosoś wędzony
  • sardynka w oleju
  • pieczywo chrupkie
  • kefir
  • maślanka
  • ryż brązowy
  • chleb żytni razowy

„Chcę dostarczać mojemu dziecku składników wspomagających rozwój jego mózgu”

Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny – białka, które transportuje tlen. To również ważny element innych białek oraz licznych enzymów warunkujący ich prawidłowe funkcjonowanie, a także mikroelement, który zapewnia sprawne działanie systemu odpornościowego. W rozwijającym się płodzie żelazo jest niezbędne do prawidłowego kształtowania się ośrodkowego układu nerwowego, jest więc współodpowiedzialne za prawidłowy wzrost i rozwój mózgu dziecka.

Korzyści przyjmowania żelaza:

  • wpływa na prawidłowy rozwój mózgu oraz tkanek płodu
  • odpowiednia podaż korzystnie wpływa na przebieg ciąży oraz dobry stan zdrowia ciężarnej

Źródło żelaza w diecie:

Żelazo nie może być syntetyzowane w organizmie, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z dietą. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego – tam znajduje się najłatwiej przyswajane żelazo hemowe. Sporo tego pierwiastka zawierają też warzywa, głównie te strączkowe i wyroby z pełnego ziarna, ale znajdujące się w produktach roślinnych żelazo niehemowe absorbowane jest przez organizm znacznie gorzej.

Żelazo hemowe:

  • Karkówka wołowa
  • Polędwica wołowa
  • Pierś z indyka
  • Pierś z kurczaka
  • Halibut
  • Polędwica wieprzowa

Żelazo niehemowe:

  • Płatki zbożowe
  • Kasza gryczana
  • Kakao
  • Płatki owsiane
  • Jaja kurze
  • Suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, soja, fasola)
  • Natka pietruszki
  • Warzywa (gotowany szpinak, buraki, boćwina)
  • Sok śliwkowy

Rekomendacje suplementacji żelaza w ciąży:

  • 30 mg żelaza na dobę
  • w przypadku niedoboru od 60 do 120 mg

Warto wybierać te preparaty, które zawierają dobrze tolerowane formy żelaza, nie powodujące skutków ubocznych.
Rekomendowany suplement:

Omegamed Optima

  • 100% realizacji zaleceń ekspertów,
  • idealnie dopasowany do potrzeb kobiet w Polsce
  • unikalny preparat zawierający opatentowane formy DHA i żelaza, przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży

Omegamed Pregna

  • pokrywa zwiększone zapotrzebowanie na DHA podczas ciąży
  • dodatkowa porcja czystego DHA, zalecana np. w przypadku niskiego spożycia ryb lub ryzyka przedwczesnego porodu