To zaszczyt pomagać Mamie.

Zagrożenia związane ze spożywaniem kwasów Omega 3 pochodzących z ryb morskich

Kwas DHA to najlepiej przebadany kwas z grupy Omega 3. Wzmacnia kości, mózg, wpływa na lepszą pamięć i koncentrację, poprawia wzrok i buduje odporność dziecka już od poczęcia. Dodatkowo  zmniejsza ryzyko astmy i alergii po urodzeniu. Wpływa też na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu i poprawia parametry urodzeniowe malucha. Jego bezpiecznym, czystym i wolnym od zanieczyszczeń źródłem są algi. Obecnie jednak popularnym źródłem kwasu DHA są ryby morskie. Te ostatnie z uwagi na obecność szkodliwych dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci substancji toksycznych nie są zalecane przez ekspertów. Ich spożywanie przez te grupy Konsumentów może doprowadzić do wielu powikłań, a w efekcie pogorszenia stanu zdrowia.

Dlaczego w ciąży nie powinnaś jeść ryb?

Działalność człowieka doprowadziła do zanieczyszczenia rzek, mórz i oceanów oraz żyjących w tym środowisku ryb. Federacja Konsumentów w Wielkiej Brytanii ostrzega, że wysokie stężenie dioksyn i rtęci w rybach, których olej wchodzi w skład wielu suplementów przeznaczonych na rynku dla kobiet w ciąży i dzieci, jest dla nich szczególnie niebezpieczne. Rtęć zagraża nienarodzonemu dziecku w rozwoju głównych narządów, w tym ośrodkowego układu nerwowego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności, a także polski Państwowy Zakład Higieny podkreślają, że kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz małe dzieci powinny powstrzymać się od spożywania ryb, szczególnie śledzi i łososi bałtyckich.

Skąd pozyskać bezpieczne źródło DHA?

Najlepszym źródłem kwasu DHA wolnym od zanieczyszczeń są algi morskie. Zapewniają one mamie i dziecku DHA wysokiej jakości, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi (rtęć), dioksynami oraz innymi szkodliwymi dla kobiety w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci substancjami toksycznymi.

Co zyskujesz wybierając DHA z alg?

Jako jedyny z grupy kwasów Omega 3, kwas DHA ma potwierdzoną naukowo skuteczność w zmniejszeniu ryzyka infekcji i zachorowań o ponad 60%, budując przy tym silny układ odpornościowy dziecka. Jak wykazały badania przeprowadzane przez zespół pod kierownictwem prof. Susan Carlson, suplementacja DHA z alg u kobiet w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu o ponad 85%. Redukuje także ryzyko wystąpienia astmy, alergii oraz chorób układu krążenia u dzieci o ponad 70%. Dodatkowo poprawia wzrok, rozwija mózg oraz wpływa na lepszą pamięć i koncentrację maluchów. Wybór alg jako źródła DHA wiąże się także ze zmniejszonym spożyciem tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Potwierdzony w badaniach korzystny wpływ suplementacji DHA z alg w okresie ciąży na rozwój płodu i zdrowie niemowlęcia powoduje coraz częstsze jego spożywanie przez kobiety ciężarne.

Co o DHA mówią eksperci?

Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zajmuje się m.in. rozwojem, doskonaleniem i upowszechnianiem wiedzy medycznej w dziedzinie położnictwa-ginekologii oraz  dba o rozwój programów zabezpieczających optymalną opiekę zdrowotną zarówno przyszłych, jak i obecnych mam. W związku z zakresem swojej działalności i mając na względzie dobro kobiet ciężarnych, karmiących i dzieci rekomenduje algi morskie jako bezpieczne źródło DHA. Według  zaleceń PTG, to DHA właśnie tego pochodzenia powinno być przyjmowane przez kobiety ciężarne w ilości 400-600 mg dziennie, a w przypadku zagrożenia przedwczesnym porodem nawet 1000 mg. Odpowiednia, zalecana ilość dla mam karmiących to 400-600 mg DHA dziennie, a dla dzieci min. 150 mg. Niestety dość częstym i powtarzalnym zjawiskiem są stwierdzane w tej właśnie grupie niedobory DHA, wynikające na ogół z niewłaściwie zbilansowanej i obarczonej zwykle brakiem możliwości dostarczania odpowiedniej ilości tego związku diety. Codzienne spożycie nie pokrywa zatem zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia min. 200 mg DHA na dobę. Dlatego dodatkowa suplementacja tego kwasu jest w tym przypadku niezwykle ważnym rozwiązaniem, którego w żadnym razie nie należy bagatelizować.

Zdrowie Twojego dziecka – to Twój wybór

Od kilku lat głośno jest o tym, że ryby żyjące w mocno zanieczyszczonych wodach zawierają szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie, m.in. rtęć, kadm, ołów, cynk i miedź. Chcąc zadbać o prawidłowy poziom kwasów Omega-3, a w szczególności DHA, który wspomaga prawidłowy rozwój dziecka już od poczęcia, każda Mama powinna wzbogacić swoją dietę o ten pochodzący z  bezpiecznego, czystego i naturalnego źródła, jakim – zgodnie z zaleceniami ekspertów – są algi. Warto mieć to na uwadze dokonując wyboru odpowiednich suplementów w tak ważnym okresie, jakim jest ciąża czy pierwsze lata życia naszej pociechy. Jak się okazuje, algi jako źródło DHA mają niezwykle istotne znaczenie dla zachowania unikalnych właściwości tego kwasu i bezpieczeństwa jego stosowania w tak wrażliwej grupie jak kobiety ciężarne i dzieci.