Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy dziecko częściej ma gorsze samopoczucie.. Dla niektórych rodziców to prawdziwa udręka, bo kiedy uda się zaprowadzić dziecko do przedszkola lub żłobka, to po kilku dniach znowu wraca ten sam scenariusz pobytu w domu. Jak wzmocnić odporność dziecka, tak by jego układ odpornościowy lepiej radził sobie w okresie sezonowych przeziębień? Podpowiadamy, co robić, by maluch wspierał swoją odporność.
Dlaczego dzieci częściej dotyczy temat sezonowych przeziębień?
Układ odpornościowy małego dziecka nie funkcjonuje tak sprawnie, jak układ immunologiczny dorosłej osoby. Dziecko przychodzi na świat z nie do końca wykształconym systemem odpornościowym i jego białe krwinki i limfocyty muszą dopiero nauczyć się prawidłowego reagowania na patogeny.
Noworodek nie posiada też własnych immunoglobulin G, a jedynie te, które otrzymuje od matki. Przez kilka, a nawet kilkanaście pierwszych miesięcy życia dziecka jego odporność jest głównie bierna (zapewniana przez immunoglobuliny IgG otrzymane od matki).
Pełny rozwój układu immunologicznego dziecka trwa nawet kilkanaście lat. Nie należy z tego wnioskować, że małe dziecko trzeba wychowywać w sterylnych warunkach oraz nie pozwalać mu na kontakty z rówieśnikami. Układ odpornościowy musi mieć styczność z różnego rodzaju patogenami i czynnikami środowiskowymi, aby nauczył się je zwalczać. Można mu jednak w tym pomóc, podając dziecku zestaw witamin na zimę i jesień.
Jak wspierać odporność dziecka – witaminy na jesień i zimę
Najbardziej odpowiednie dla wspierania odporności dziecka witaminy na jesień i zimę to witamina D3 oraz witamina C.
Witamina D3 jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu kostnego dziecka, wspiera też układ odpornościowy i jest niezbędna do jego kształtowania się w pierwszych latach życia dziecka. Witamina D jest syntetyzowana w ludzkim organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych, jednak muszą one padać pod odpowiednim kątem przez czas nie krótszy niż 15 minut dziennie, na nieosłoniętą i niepokrytą kremem z filtrem UV skórę.
W Polsce jesienią i zimą słońce nie świeci dostatecznie długo i mocno, by wystarczyło to do wytworzenia przez organizm dziecka odpowiedniej ilości witaminy D3. Dlatego pediatrzy zalecają, by szczególnie w miesiącach od września do maja podawać dzieciom codziennie witaminę D. Dawka zalecana dla niemowląt to 400-600 j.m. W przypadku dzieci od 1. do 10 roku życia zaleca się podawanie witaminy D w dawce 600-1000 j.m., a dzieci starsze od 10. do 18. roku życia powinny suplementować witaminę D tak jak osoby dorosłe, czyli w dawce 800 – 2000 j.m. dziennie. Witaminę D3 w naszej szerokości geograficznej można suplementować przez cały rok – jest to zalecana zarówno dzieciom, jak i dla osobom dorosłym.
Witamina C to chyba najbardziej popularna witamina. Głównie znana jest z tego, iż wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Oprócz tego na układ odpornościowy korzystnie działają także cynk i rutyna.
Dla dziecka, na jesień i zimę, warto też wzbogacić dietę o suplementy z kwasami omega-3. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są istotne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Produkty z DHA dla dzieci dostępne na rynku mają przyjemny owocowy smak więc nasz podopieczny chętnie będzie je przyjmował.
Najlepiej jest dobrać zestaw witamin na jesień i zimę indywidualnie i dopasować ich dawki do potrzeb naszego malucha. Oczywiście należy to zrobić po konsultacji z lekarzem pediatrą, nie na własną rękę.
Witaminy na jesień, witaminy na zimę – jak zapewnić je dziecku naturalnie?
Najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności dziecka jest codzienna zbilansowana, zdrowa dieta. Pamiętajmy przy tym, że witaminy i inne składniki odżywcze wspierające odporność dziecka to nie tylko warzywa i owoce.
Dziecko powinno jeść także pieczywo, kasze i makarony z grubego przemiału (tzw. produkty pełnoziarniste), które są źródłem węglowodanów złożonych, witamin i soli mineralnych, jajka, ryby (w tym tłuste ryby morskie) oraz oleje roślinne.
Ryby morskie takie jak makrela, śledź czy halibut to doskonałe źródło kwasów omega-3 i witaminy D. Naturalnym źródłem DHA jest też olej lniany i olej rzepakowy. Kwasy omega-3 znajdziemy także w orzechach i pestkach dyni. Warto podawać je dziecku w ramach poznawania nowych smaków i różnicowania diety.
Oprócz tego warto włączyć do diety dziecka kiszonki, jak chociażby kiszone ogórki i kiszoną kapustę. Produkty kiszone są doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Bakterie te kolonizują jelita dziecka i tworzą tam korzystną dla jego zdrowia i odporności mikroflorę. Jedzenie kiszonek jesienią i zimą to zatem nie tylko zastrzyk naturalnych witamin, ale także uzupełnienie dobroczynnej mikroflory jelitowej.
Dziecko powinno też jadać warzywa strączkowe takie jak fasola, groszek i bób. Nie zapominajmy również o odpowiedniej ilości płynów, przy czym powinna to być woda mineralna dobrej jakości lub herbatki ziołowe, niesłodzone soki czy inne napoje z wysoką zawartością cukru i substancji konserwujących.
Dla wzmocnienia odporności dziecka warto ograniczyć też ilość zjadanych przez nie słodyczy, ponieważ cukier (węglowodany proste) są pożywką dla bakterii jelitowych niekorzystnie wpływających na kondycję organizmu i co za tym idzie – na pracę układu odpornościowego.
Zdrowa dieta i odpowiednia dawka ruchu na świeżym powietrzu, najlepiej codziennie, mogą zdziałać cuda, jeśli chodzi o wzmocnienie odporności dziecka, szczególnie jesienią i zimą. Z tego powodu nie należy rezygnować z codziennych spacerów, nawet gdy za oknem jest jesienna słota lub mróz. Jeśli dołączymy do tego suplementację witaminą D i dodatkową dawkę kwasów omega-3, nasz maluch powinien sprawnie przejść przez sezon jesienno-zimowy.