Naturalny pokarm matki to najlepszy wybór żywieniowy dla niemowląt. Jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań, zawsze warto karmić dziecko piersią. Do 6. miesiąca życia niemowlęcia mleko mamy powinno stanowić wyłączne źródło pokarmu maluszka. Jeżeli karmisz piersią, w tym okresie szczególnie zwróć uwagę na swój jadłospis. Zadbaj o zdrową, zbilansowaną dietę, która dostarcza składniki odżywcze nie tylko Tobie, ale nadal także Twojemu dziecku.

Znaczenie diety mamy karmiącej

Ciąża i wieńczący ją poród stanowią obciążenie dla organizmu kobiety. Zarówno podczas ciąży, jak i w okresie połogu oraz karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie kaloryczne. Organizm domaga się także dostarczania większych ilości niektórych składników odżywczych. Pomagają mu zregenerować się po porodzie i wspierają zdrowie oraz dobre samopoczucie kobiety. Przenikają do mleka, które organizm matki karmiącej produkuje w ilości ok. 1 litra na dzień. Obecność niektórych składników odżywczych w mleku kobiecym jest stała, niezależnie od jadłospisu. Jednak poziom niektórych witamin i pierwiastków może ulegać zmianie, zależnie od tego jak się odżywiasz i jaki tryb życia prowadzisz. Na które witaminy po porodzie szczególnie należy zwrócić uwagę?

Witamina D

Wśród witamin dla kobiet karmiących piersią rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne jest suplementacja witaminy D. Najlepiej zażywać ją w dawce 2000 j.m. już od momentu potwierdzenia ciąży w gabinecie ginekologicznym. Witamina D wpływa na zdrowie zarówno kobiety karmiącej, jak i niemowlaka. Przyczynia się do utrzymywania prawidłowego stężenia wapnia oraz fosforu we krwi. Dzięki temu zapewnia właściwą mineralizację kości. Witamina D ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Tym samym wspiera odporność młodej mamy i jej maluszka.

Przeczytaj także: Rola witaminy D w rozwoju dziecka

Źródła witaminy D

Suplementacja tej witaminy dla karmiących ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym. Witamina D jest syntezowana w ludzkim organizmie w głównej mierze dzięki ekspozycji skóry na światło słoneczne. Częste zachmurzenie, ubiór na długi rękaw lub stosowanie filtrów przeciwsłonecznych ograniczają jej przyswajanie. Pokarmowe źródła witaminy D stanowią w głównej mierze ryby morskie, a w niewielkiej ilości także jaja, mleko, wątróbka i niektóre oleje roślinne.

Witaminy z grupy B

Ważne witaminy dla karmiących piersią to witaminy z grupy B. Wspierają prawidłową przemianę materii, a także funkcjonowanie licznych układów w organizmie: przede wszystkim układu nerwowego i układu krążenia. Na szczególną uwagę zasługuje kwas foliowy (witamina B9), który zaleca się suplementować od początku ciąży (a najlepiej jeszcze na etapie starania się o dziecko). Warto kontynuować suplementację w okresie karmienia piersią, ponieważ foliany wpływają na syntezę DNA i RNA, a więc na rozwój i regenerację organizmu. Dieta matki karmiącej powinna być bogata także w witaminę B6, witaminę B12 oraz cholinę (witaminę B4).

Źródła witamin z grupy B

Witaminy dla mam karmiących z grupy B mają wiele źródeł pokarmowych. Kwas foliowy występuje w dużej ilości przede wszystkich w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta, brukselka, sałata, brokuły czy jarmuż. Witamina B6 ma dobre źródła pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby i podroby. Podobnie witamina B12, która nie występuje w pokarmach roślinnych. Wartościowe źródło choliny stanowią jaja kurze, mięso wołowe, orzechy, otręby i kiełki pszenicy.

Jod

Kobietom karmiącym piersią zaleca się suplementację jodu w dawce 200-500 µg na dobę. To bardzo ważny pierwiastek dla dziecka, który przyczynia się do jego prawidłowego rozwoju psychosomatycznego. Jest również niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, regulując przemianę materii i uczestnicząc w procesie dojrzewania komórek. Źródła pokarmowe jodu

Jod zawierają w dużej ilości ryby morskie, w szczególności dorsz, a także owoce morza oraz algi. Roślinne źródła jodu stanowią warzywa liściaste: brokuły, szpinak i kapusta. Pierwiastek występuje też w fasoli i groszku zielonym.

Kiedy suplementować witaminy dla kobiet karmiących

Żelazo

Chociaż poziom żelaza w pokarmie matki jest stały, w wielu przypadkach lekarz może zalecić suplementację tego pierwiastka po porodzie, aby uzupełnić jego poziom w organizmie kobiety. Podczas karmienia piersią dobowe zapotrzebowanie na żelazo nadal jest wysokie i wynosi 20 mg. Dostarczając organizmowi ten pierwiastek, odbudowujesz zapasy ferrytyny. Ponadto żelazo pozytywnie wpływa na odporność, samopoczucie i sprawność fizyczną.

Źródła żelaza

Najlepsze źródło żelaza to wątróbka wieprzowa, która w 100 g zawiera aż 17,9 mg tego pierwiastka. Nieco gorzej przyswajalne żelazo niehemowe zawierają także nasiona roślin strączkowych, na przykład fasola, bób czy ciecierzyca.

Wapń

Kobiety karmiące piersią powinny spożywać 1000-1300 mg wapnia każdego dnia. Pierwiastek ten jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Ma wpływ także na pracę serca i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Bierze udział w skurczach mięśni, procesie krzepnięcia krwi i aktywacji niektórych hormonów.

Źródła wapnia

Najbogatsze źródła pokarmowe wapnia to mleko i przetwory mleczne, na przykład sery, jogurty i kefiry. Wapń zawierają także małe ryby (szprotki, sardynki), orzechy, nasiona i pestki.

Kwasy omega-3

Jadłospis matki karmiącej ma wpływ na poziom DHA w produkowanym pokarmie. Kwas dokozaheksaenowy wspiera właściwy rozwój mózgu i narządu wzroku dziecka (sprawdź, dlaczego kwas DHA jest ważny dla zdrowia matki i dziecka w ciąży). Z tego względu kobietom, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb, zaleca się suplementację kwasów omega-3 z DHA. Ich dodatkowe właściwości to między innymi wspieranie układu odpornościowego matki karmiącej.

Magnez

Suplementacja magnezu podczas karmienia piersią nie jest obowiązkowa dla wszystkich kobiet, ale powinny skonsultować ją z lekarzem matki borykające się ze skurczami mięśni.

Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest wyższe w okresie laktacji, dlatego lekarz może zalecić dodatkowe przyjmowanie magnezu.

Kiedy suplementować witaminy dla kobiet karmiących?

W tej kwestii wiele zależy od jadłospisu kobiety i jej indywidualnego stanu zdrowia. Suplementację i konkretne dawki produktów zawsze powinien ustalać lekarz. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, by w okresie laktacji przyjmować: witaminę D, jod, kwas foliowy, żelazo, wapń oraz kwasy omega-3 z DHA. Jednak zależnie od diagnostyki i wyników badań lekarz może wdrożyć także inne pierwiastki i witaminy przy karmieniu piersią, jakich potrzebuje organizm kobiety po porodzie.

Witaminy dla matek karmiących na dietach eliminacyjnych

Witaminy, pierwiastki i inne składniki makro- oraz mikroelementy najlepiej dostarczać w ramach zdrowej, zbilansowanej diety. Niestety, nie w każdym przypadku jest to możliwe. Suplementacja jest zalecana szczególnie podczas stosowania diety eliminacyjnej przez matkę karmiącą. Wówczas lekarz może zalecić przyjmowanie dodatkowych suplementów diety lub zwiększyć dawki tych aktualnie stosowanych.

Jaki suplement dla karmiących wybrać?

W kwestii wyboru suplementów diety najlepiej skonsultować się z lekarzem, który doradzi najlepszy produkt. Zawsze warto wybierać suplementy dla matek karmiących na bazie składników ze zweryfikowanych źródeł. Powinny być to produkty o skuteczności i bezpieczeństwie stosowania u kobiet karmiących potwierdzonych badaniami naukowymi. Ważne także, aby suplement diety był dobrze tolerowany przez organizm matki karmiącej i nie powodował dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Aktualnie na rynku znajduje się dużo wieloskładnikowych produktów dla kobiet karmiących piersią. Mogą stanowić one udogodnienie w codziennej suplementacji – zamiast wielu tabletek i kapsułek wystarczy przyjmować jedną. Karmisz piersią? Wybierz preparat z witaminami i składnikami mineralnymi dostosowany do Twoich potrzeb.