Coraz częściej mówi się o konieczności suplementowania kwasów omega-3, w tym kwasu DHA. O korzystnym działaniu DHA na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu i wzroku wiadomo od dawna, ale obecnie wiedza ta staje się powszechna, dlatego wiele osób decyduje się na zakup preparatów uzupełniających codzienną dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym właśnie DHA.
Jaki produkt wybrać? Czym różni się DHA z alg i z ryb? Dlaczego DHA jest tak ważne dla kobiet w ciąży i dla dzieci? Odpowiadamy na te pytania i podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze suplementu z DHA.
Co to jest DHA?
DHA to inaczej kwas dokozaheksaenowy, należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Naturalnym źródłem DHA są algi morskie oraz ryby, dla których algi stanowią źródło pożywienia.
DHA, podobnie jak inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie jest wytwarzane przez ludzki organizm i musi być dostarczane wraz z pożywieniem. DHA i inne kwasy omega-3 są niezbędne do właściwego funkcjonowania wielu układów.
Dostateczna ilość DHA jest ważna szczególnie w czasie ciąży, ponieważ kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dzieci.
Odpowiednia dzienna dawka DHA jest także ważna podczas karmienia piersią. Dostarczanie organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zresztą ważne dla wszystkich: dla dzieci, młodzieży, kobiet planujących ciążę, matek karmiących i innych osób dorosłych.
Naturalne źródła DHA – co jeść, żeby zapewnić sobie dużą dawkę kwasów omega-3?
Naturalne źródła DHA to przede wszystkim tłuste ryby morskie takie jak makrela, sardynki, śledzie, łosoś i halibut. Źródłem DHA są też oleje roślinne, zwłaszcza olej lniany i rzepakowy tłoczone na zimno oraz orzechy włoskie, tofu i morskie algi.
Niestety, mimo zaleceń specjalistów do spraw żywienia, wiele osób nie przestrzega zasad zdrowej zbilansowanej diety i jada te produkty, w tym przede wszystkim ryby morskie, niedostatecznie często (powinno się je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu). Dlatego zaleca się suplementowanie DHA.
DHA z alg czy ryb – co wybrać?
W aptekach dostępne są suplementy diety z DHA pochodzącym z ryb oraz z alg morskich. DHA z alg – jego skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają wartościowe badania naukowe oraz tradycja stosowania. Oznacza to, że jest sprawdzony i idealnie dostosowany do potrzeb najbardziej wymagających i wrażliwych na niedobory tego składnika w diecie grup konsumentów.
Wody mórz są w coraz większym stopniu zanieczyszczone metalami ciężkimi i innymi toksycznymi substancjami takimi jak dioksyny, rtęć metylowana oraz polichlorowane bifenyle (tzw. PCB), które kumulują się w mięsie ryb. DHA z alg pozyskiwany z naturalnych alg Schizochytrium sp., czyli pierwotnego, bezpiecznego źródła. Oznacza to lepszy smak i zapach oraz dobrą przyswajalność i tolerancję.. Algi wykorzystywane do produkcji DHA hodowane są w kontrolowanych warunkach, z dala od morskich akwenów.
Jeśli wybieramy suplement z DHA dla kobiet ciężarnych lub dla dzieci, zwróćmy uwagę właśnie na źródło pochodzenia tego składnika. DHA z alg zalecane jest przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne oraz ekspertów z dziedziny neonatologii, pediatrii i żywienia.
Co ważne, suplementy z DHA dla dzieci mają często przyjemny owocowy smak, więc nie będą kojarzyć się maluchowi z tranem czy olejem. Można dodać je do mleka lub innego pożywienia i w ten sposób podać je dziecku.
Jak dawkować suplementy kwasów omega-3?
Suplementy diety z omega-3 z alg należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Zazwyczaj, w przypadku kobiet w ciąży czy karmiących piersią rekomenduje się przyjmowanie min. 200 mg DHA ponad zalecane dzienne spożycie tej substancji.
W przypadku gdy spożycie produktów stanowiących naturalne źródła kwasów omega-3 nie jest wystarczające, by pokryć zapotrzebowanie organizmu, zaleca się przyjmowanie suplementów DHA w dawce 400-600 j.m. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wskazuje na dawkę 600 mg DHA. W przypadku ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego eksperci zalecają dawkę dzienną nawet 1000 mg.
Kwasy omega-3 na odporność i na mózg
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to obok witaminy D3 jeden z najistotniejszych składników przede wszystkim dla kobiet i dzieci. Jest to szczególnie ważne dla dzieci w sezonie jesienno-zimowym, których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały i ukształtowany.
Zaleca się suplementować witaminę D3 przez cały rok, z uwagi na niedostateczną ilość promieni słonecznych, będących głównym czynnikiem wyzwalającym syntezę witaminy D3 w ludzkim organizmie oraz DHA ze względu na nawyki dietetyczne Polaków nieuwzględniające wystarczającej ilości produktów bogatych w DHA w codziennym jadłospisie.
Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, ponieważ młody organizm potrzebuje sporo niezbędnych składników odżywczych w procesie wzrostu i rozwoju mózgu. Pamiętajmy też, że dziecko nieustannie uczy się nowych rzeczy, dlatego sprawnie działający układ odpornościowy, wzrok i mózg to w jego przypadku podstawa.
Pamiętajmy jednak, że żaden suplement nie zastąpi zbilansowanej, zdrowej diety i zdrowego trybu życia. Jedzmy więc produkty będące źródłem kwasów omega-3 na zdrowie, a jeżeli nie przyjmujemy ich wystarczająco często uzupełniajmy za pomocą preparatów z DHA pozyskiwanym z wolnych od skażeń i zanieczyszczeń środowiskowych organizmów.